Home Mapa (es) Notícies (es) Recursos Qui som Iniciatives Autònomiques

 

En aquest apartat es recullen les iniciatives dutes a terme per cada comunitat Autònoma per a fer front al suïcidi en les seves diferents facetes, de moment no existeix una coordinació nacional. Algunes Comunitats no presenten un pla sistematitzat en el moment present.

Andalusia

A Andalusia no existeix actualment un pla específic o un protocol d'actuació sistemàtic per a la conducta suïcida. No obstant això, s'han desenvolupat algunes línies de treball de cara a la prevenció i atenció de la conducta suïcida:

1. Xarxa Local de Prevenció del Suïcidi i un paquet formatiu per a professionals d'atenció primària.

2. Desenvolupament de documents tècnics: Directrius generals de prevenció del suïcidi; Directrius ètiques per a programes de prevenció del suïcidi basades en les noves tecnologies; i eines per a la prevenció del suïcidi en diferents àmbits.

3. Desenvolupament d'un catàleg de recursos i eines per a grups d'autoajuda per a supervivents del suïcidi.

Més informació


Aragó

Estratègia de Prevenció del Suïcidi d'Aragó (ExPreSA)

El Govern d'Aragó ha proposat en el 2020 un Document marc per a desenvolupar una estratègia de prevenció de la conducta suïcida, el registre i seguiment de pacients en risc amb dues línies estratègiques:

1. Línia estratègica de prevenció universal i selectiva

2. Línia estratègica d'intervenció, que té dos objectius:

a) Disposar d'un registre de suïcidis consumats i articular en la història clínica electrònica d'Aragó un codi d'alerta de risc suïcida i

b) Protocol·litzar i prioritzar la continuïtat assistencial en el risc autolític i en el de l'entorn social de les persones que han consumat un suïcidi.

Més informació


Astúries

Protocol de detecció i maneig dels casos de persones amb el risc de suïcidi

A Astúries existeix un protocol de detecció i maneig dels casos de persones amb el risc de suïcidi que garanteix l'atenció immediata d'aquelles persones amb alta ideació suïcida, sent atesos en menys de 10 dies.

El protocol inclou l'atenció clínica d'almenys un any de seguiment per a aquells pacients que han tingut un intent de suïcidi o en risc de suïcidi, organitzada en les següents fases:

1. Fase aguda: Primera cita (durant els 10 dies després de la petició) i cites cada 1-2 setmanes durant el primer mes.

2. Fase subaguda: cites cada 2 setmanes fins al tercer mes de seguiment.

3. Fase de remissió: cita mensual fins als 12 mesos amb valoració per a sortida o continuació del protocol després de l'any.

Més informació


Illes Balears

Observatori del suïcidi

L'Observatori del suïcidi es va crear en 2017 amb l'objectiu d'establir un projecte autonòmic per a la prevenció del suïcidi. La prioritat de l'observatori en l'últim any (2021) ha estat que tots els hospitals de sanitat pública disposin d'equips d'atenció i prevenció del suïcidi (APS).

Els APS són equips multidisciplinaris que ofereixen tractament intensiu i específic a persones amb alt risc o que hagin realitzat algun intent previ de suïcidi. Consisteix en una atenció ambulatòria de 3 a 6 mesos de durada en la qual s'ofereixen intervencions terapèutiques individuals, grupals i familiars.

L'Observatori proposa també una Guia per a la prevenció i el primer abordatge de la conducta suïcida en els centres educatius per a detectar els alumnes en risc i saber com abordar el problema, així com un Protocol d'actuació en cas de detectar-se el risc autolític.

El protocol inclou identificar si la conducta detectada són idees de suïcidi, conductes autolítiques o un risc imminent, i contactar tant a les famílies com al dispositiu de salut corresponent segons el nivell de risc (baix, mitjà o alt).

Més informació


Illes Canàries

Pla de Salut Mental de Canàries 2019-2023

El Pla de Salut Mental de Canàries 2019-2023 inclou una línia estratègica dedicada específicament a la prevenció del suïcidi.

El pla de prevenció i actuació està en fase d'elaboració actualment i proposa 6 objectius generals i 24 activitats entre les quals es troben: Elaboració de protocols d'actuació únics per a pacients amb risc suïcida tant en els serveis d'urgència hospitalaris com en unitats d'internament psiquiàtric; i la planificació i estudi de viabilitat d'una Unitat d'internament molt breu per a pacients amb risc suïcida considerable i incert.

Més informació


Cantàbria

Programa d'alta resolució per al maneig de la conducta suïcida i prevenció del suïcidi.

El programa consisteix en el fet que, després de la visita a urgències, els pacients amb ideació suïcida o risc de suïcidi seran atesos de manera immediata, aconseguint una cita en 24-72 hores després de l'alta d'urgències i un seguiment intensiu.

Més informació


Castella-la Manxa

Pla de Salut Mental de Castella-la Manxa 2018-2025

El Pla de Salut Mental de Castella-la Manxa 2018-2025 proposa en l'Eix III sobre Sostenibilitat, promoció i prevenció un objectiu específic de Prevenció del suïcidi les línies d'acció del qual es dirigeixen a l'elaboració i aplicació d'estratègies de prevenció de depressió i suïcidi, posant major èmfasi en els col·lectius de major risc.

Més informació


Castella Lleó

IV Pla Estratègic de Salut de la Comunitat de Castella i Lleó

El protocol proposat per la Direcció General d'Assistència Sanitària de Castella-Lleó determina l'actuació tant en atenció primària com en els serveis d'urgències.

Quant a la detecció i atenció a la conducta suïcida en atenció primària:

− Derivació psiquiàtrica urgent per a pacients que: 1. Hagin realitzat un intent de suïcidi que no requereixi tractament mèdic; 2. Tenen alt risc de conducta suïcida; o 3. Tenen alta ideació suïcida juntament amb una altra malaltia mental greu o pla elaborat.

− Derivació i consulta a Salut Mental en un termini de 7 dies per a pacients amb risc mitjà.

− Derivació als serveis de Salut Mental de manera ordinària per a pacients amb risc baix.

Per part seva, tots els pacients que arriben al servei d'urgències per ideació o intent de suïcidi han de ser atesos en el termini d'una hora i rebre una valoració pel professional de psiquiatria per a determinar si es requereix un ingrés hospitalari o derivar al servei de Salut Mental (en el termini de 7 dies).

Més informació


Catalunya

Pla de prevenció del suïcidi de Catalunya 2021-2025

L'objectiu principal d'aquest pla autonòmic és la prevenció del suïcidi, basat en l'acció integrada i la gestió dels sectors sanitari, social i social.

El pla consta de 6 línies estratègiques:

1. Alerta universal, selectiva, estructural i estructural del suïcidi.

2. Detecció, accés, atenció immediata, transmissió i procés de suport en casos de suïcidi intencionat.

3. Apoyo a familiares, altres supervivientes i professionals.

4. Seguretat clínica i prevenció del suïcidi.

5. Apoyo a la gestió i seguiment de la informació epidemiològica.

6. Governació.

Més informació


Extremadura

Codi Suïcidi

El Codi Suïcidi del Sistema Extremeny de Salut és un protocol d'atenció per a les persones que hagin realitzat una temptativa de suïcidi o amb un risc mitjà o alt de conducta suïcida.

Quan s'estima un risc alt, el pacient es deriva al Servei d'Urgència Hospitalària on és valorat per Psiquiatria. Es plantegen tres possibles escenaris després de la valoració:

a) Ingrés en Unitat d'Hospitalització Breu (UHB).

b) Alta del servei d'urgències i activació del codi suïcidi de risc mitjà que garanteix una atenció per l'Equip de Salut Mental en les pròximes 72 hores.

c) Alta amb seguiment per Atenció Primària i/o Equip de Salut Mental.

Quan s'estima un risc mitjà, se segueix el següent itinerari assistencial:

Primer mes: Atenció en les primeres 72 hores per Infermeria Especialista En Salut Mental; atenció psiquiàtrica en un termini de 15 dies i cita per Treball Social abans de complir-se el mes.

Segon i tercer mes: Almenys dues cites de seguiment al mes en l'Equip de Salut Mental (modalitat telefònica i/o presencial).

Més informació


Galícia

El Pla de Prevenció del Suïcidi a Galícia compta amb 7 línies estratègiques i 37 mesures que pretenen reduir la taxa del suïcidi i disminuir el sofriment de les persones que han tingut alguna temptativa de suïcidi i les seves famílies.

Entre elles, la línia estratègica 3 “Prevenció i abordatge de la conducta suïcida”, mitjançant les mesures 11 i 12, pretén l'establiment d'un codi d'activació que iniciï el procés assistencial del pacient amb el risc de suïcidi i la garantia d'una resposta ràpida i eficaç per a l'atenció de pacients amb el risc de suïcidi en salut mental, respectivament.

Més informació


La Rioja

I Pla de Prevenció del Suïcidi a La Rioja

El Pla de prevenció del suïcidi és una de les línies prioritàries de l'III Pla de Salut Mental (2016-2020) de La Rioja. El pla proposa 4 línies estratègiques amb 39 mesures.

Entre les mesures plantejades des de la primera línia estratègica, “Detecció, abordatge i prevenció de la conducta suïcida i intervenció amb persones que han perdut a un ser estimat per suïcidis” es troben:

- L'establiment d'un Codi d'activació per a assegurar l'atenció ràpida i eficaç de pacients amb el risc de suïcidi.

- Continuïtat assistencial mitjançant seguiment telefònic.

- Intervencions psicoterapèutiques.

Més informació


Madrid

Atenció al Risc Suïcida- ARSUIC

El Codi ARSUIC es va establir en el 2012 i consisteix en una cita ambulatòria en el Servei de Salut Mental en el termini màxim d'una setmana després de l'alta hospitalària o d'urgències.

El Pla de Salut Mental de la Comunitat de Madrid 2018-2020 planteja 11 línies estratègiques sent la línia estratègica 5, la Prevenció del suïcidi; amb cinc objectius:

1. Reduir primers intents de suïcidi (prevenció primària)

2. Reduir risc de suïcidi després de temptatives prèvies (prevenció secundària)

3. Millorar l'atenció de familiars i afins de persones que han mort per suïcidi

4. Potenciar i afavorir la coordinació i el treball en xarxa

5. Millorar la formació i recerca en prevenció del suïcidi

Més informació


Múrcia

Programa d'acció per a l'impuls i millora de la Salut Mental en la Comunitat Autònoma de la Regió de Múrcia 2019-2022

El Pla de Salut Mental 2019-2022 de la Comunitat de Múrcia proposa dins de l'Eix I (Promoció de la Salut Mental i Prevenció del Trastorn Mental) una línia estratègica destinada a la Prevenció del suïcidi amb 9 línies d'actuació, entre les quals es troben:

Línia d'acció 1: Elaboració d'un protocol per a intervenir des d'atenció primària amb pacients en risc de conducta suïcida.

Línia d'acció 2: Elaboració d'un protocol de derivació des d'atenció primària a Salut Mental de pacients amb elevat risc de suïcidi i intents de suïcidi.

Línia d'acció 6: Millora del procés de continuïtat assistencial entre els hospitals públics i els Centres de Salut Mental per als pacients amb conducta suïcida, especialment en l'adolescència i en població geriàtrica.

Més informació


Navarra

Protocol de col·laboració interinstitucional per a la prevenció i actuació davant conductes suïcides.

Des del 2014 existeix un protocol de prevenció i actuació davant conductes suïcides que integra i coordina a tots els agents implicats. D'aquesta manera, quan es detecta el risc autolític, s'ha de valorar el nivell d'aquest risc per a derivar al dispositiu adequat:

Nivell baix: Atenció primària i Centre de Salut Mental

Nivell mitjà: Centre de Salut Mental i Recursos intermedis

Nivell alt: Hospitalització

El Pla de Salut Mental de Navarra 2019-2023 proposa la Prevenció de la conducta suïcida com a objectiu, incloent la posada en marxa d'un Codi Suïcidi per a millorar la identificació i seguiment dels pacients sota aquest codi.

Actualment existeix un pla de seguiment telefònic.

Més informació


País Basc

Estratègia de prevenció del suïcidi a Euskadi

L'estratègia es compon de 9 àrees d'actuació i un total de 57 mesures, entre elles:

- Crear un protocol d'actuació integrat per a professionals de primera intervenció en crisis suïcides.

- Sistematitzar la formació de les i els professionals de primera intervenció i emergències, referida a la intervenció en crisi suïcida i els primers auxilis psicològics, dins dels programes de formació contínua.

Més informació


València

Pla de Prevenció de suïcidi i maneig de la conducta suïcida de la Comunitat Valenciana - Viure és la sortida

Aquest pla de prevenció proposa 5 estratègies clau:

1. Promoció de la salut mental positiva i prevenció dels comportaments suïcides

2. Detecció del risc de conducta suïcida

3. Maneig de la conducta suïcida

4. Formació

5. Sistemes d'informació i recerca epidemiológica

Més informació